15/08/2015

Οι Θέσεις μας

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Η διαδρομή που θα επιλέξουμε θα καθορίσει την κατεύθυνση της ΕΕ και τον τρόπο που θα απαντήσει στις προσδοκίες των πολιτών της τα επόμενα χρόνια. Οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν υποφέρει βαθιά από την κρίση, την οικονομική στασιμότητα, τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και τα βαθιά κοινωνικά προβλήματα. Ως συνέπεια αυτών έχουν δημιουργηθεί βαθιές διαιρέσεις που υπονομεύουν τόσο την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών όσο και το ίδιο το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: διαιρέσεις  μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της Ευρώπης αλλά και στο εσωτερικό των κοινωνιών μας.

Για μας, το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η κρίση κατέδειξε την απόλυτη αναγκαιότητα  να ενωθούμε, να εργαστούμε μαζί για να βρούμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις και να θέσουμε ένα τέλος στις πολιτικές σκληρής και αποκλειστικής λιτότητας που δεν κατάφεραν να συμβάλουν στην προώθηση της απασχόλησης την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι υποστηρίζουν ότι έχουν κατανοήσει τα βαθύτερα αίτια της κρίσης, αλλά πρακτικά αρνούνται να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να την ξεπεράσουμε. Ταυτόχρονα ερχόμαστε αντιμέτωποι με λαϊκιστές που προσπαθούν να θρέψουν τις κοινωνικές διαιρέσεις, τον ευρωσκεπτικισμό, το μίσος και πάνω από όλα τη δημοκρατία. Όλα αυτά σχετίζονται απόλυτα με την επιτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και τα οφέλη που μπορεί να φέρει στις ζωές των ανθρώπων. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει  η Ευρώπη τεθεί περισσότερο υπό αμφισβήτηση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας των ευρωπαίων πολιτών από ολόκληρη την ήπειρο που ήρθαν κοντά για να μοιραστούν  ένα κοινό όραμα για ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Μια κοινή προσπάθεια, ένα κοινό ταξίδι για να ξεπεραστούν οι διαιρέσεις και οι διακρίσεις, για να ενισχυθεί η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και η κοινή πορεία  με πλήρη σεβασμό των εθνικών ιδιαιτεροτήτων και διαφορών.

Αυτό είναι το κοινό όραμα που θέλουμε να αναβιώσει. Το κοινό όραμα είναι η απάντησή μας σε κάθε έναν από αυτούς που θέλουν να υπονομεύσουν την Ένωσή μας. Πρέπει να αποκατασταθεί η αίσθηση ενός κοινού μέλλοντος, η αίσθηση της αλληλεγγύης, της εμπιστοσύνης μεταξύ των Πολιτειών της Ένωσης και της συνεργασίας, η οποία υπήρξε η πραγματική κινητήρια δύναμη πίσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη έχει πολλές θετικές επιδράσεις στη ζωή των ανθρώπων και μπορεί να φέρει πολλά άλλα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει επειγόντως να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της Ευρώπης και των πολιτών της.

 

PES Activists. The Power of Greek SocialDemocracy

Για να μπορέσουμε όμως να τα πετύχουμε όλα αυτά θέλουμε πρωτίστως να συμβάλουμε στην ανασύσταση και ανασυγκρότηση του σοσιαλιστικού και δημοκρατικού χώρου στην Ελλάδα. Ζητάμε ένα κομματικό φορέα άμεσα ευθυγραμμισμένο με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, που θα δίνει όραμα και έμφαση στη φωνή και τη δράση των νέων. Διεκδικούμε τη συνεχή συμμετοχή των πολιτών στην παραγωγή πολιτικής του κόμματος μέσα από ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα που θα συμμετέχουν τα μέλη του. Διεκδικούμε προγράμματα μόνιμης επαφής των περιφερειακών οργανώσεων με την κοινωνία την εργατική τάξη, τους καθημερινούς πολίτες. Πιστεύουμε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των τομέων παραγωγής πολιτικής μέσα από την υποστήριξη τους από «δεξαμενές σκέψης».

Θα διεκδικήσουμε ένα ενισχυμένο ρόλο των PES Activists που θα έχει ως στόχο τη διασύνδεση της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας με το PES αλλά και τα υπόλοιπα σοσιαλιστικά εργατικά και δημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης .

Εμείς, το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και οι Έλληνες ακτιβιστές του, είμαστε αποφασισμένοι να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος. Όχι με συνθήματα. Αλλά φέρνοντας τη συγκεκριμένη αλλαγή στην πολιτική και τις πολιτικές που θα έχει αποτελέσματα και θετικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων. Θα διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη είναι η κινητήρια δύναμη για τη θετική αλλαγή για όλους.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς,

PES Activists Greece

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Βρείτε παρακάτω αναλυτικά τις προτάσεις μας σε συγκεκριμές θεματικές ενότητες όπως έχουν προκύψει από τη συμμετοχή μας στον Κοινωνικό Διάλογο
Share our vision...Share on Facebook5Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Leave a Reply

Loading...
Skip to toolbar