Υπόθεση Ηριάννα-Πλήττονται τα ανθρώπινα Δικαιώματα

Με την απόρριψη αίτησης αναστολής εκτέλεσης της ποινής που επιβλήθηκε με την πρωτόδικη απόφαση στην Ηριάννα, πλήττονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις κατακτήσεις του κράτους δικαίου και του νομικού μας πολιτισμού.

Η αναφορά του Προέδρου της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας για την αναξιοπιστία και τη μη συμβατότητα του γενετικού υλικού αγνοήθηκε. Η ίδια η Ηριάννα ζήτησε επανεξέταση του γενετικού υλικού και οι ελληνικές αρχές απάντησαν ότι το δείγμα «έχει τελειώσει». Η ύπαρξη παραπεμπτικού βουλεύματος που σημειώνει ότι «κανένα στοιχείο που να τη συνδέει με την οργάνωση “ΣΠΦ” δεν βρέθηκε από την άρση τόσο του τηλεφωνικού όσο και του τραπεζικού απορρήτου», αγνοήθηκε επίσης. Η Ηριάννα είναι υποψήφια διδάκτωρ της Φιλοσοφικής με συνεχείς διακρίσεις. Όπως αναφέρουν οι συνεργάτες και οι καθηγητές της «είναι επιμελής και άριστη στο αντικείμενό της». Ο πρότερος έντιμος βίος δεν αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντική περίσταση.

Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. Καταστρατηγείται η αρχή της δίκαιης δίκης και απορρίπτεται πριν καν εξεταστεί το τεκμήριο αθωότητας. Η προσπάθεια οικειοποίησης από την κυβέρνηση του κύματος αντιδράσεων έχει μοναδικό σκοπό την επίθεση στους δημοκρατικούς θεσμούς και τη Δικαιοσύνη. Η πρακτική των πολιτικών προσώπων που υπονομεύουν την Δικαιοσύνη παρεμβαίνοντας ωμά με το πρόσχημα της κάθαρσης είναι καταδικαστέα.

Η Δικαιοσύνη είναι πυλώνας του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. Βία και βανδαλισμοί δεν δικαιολογούνται στο κέντρο της Αθήνας. Στο σύνηθες φαινόμενο του εγκλεισμού κατηγορουμένων χωρίς επαρκείς ενδείξεις υπενθυμίζουμε ότι η δικαιοσύνη καλείται να πράξει τα αυτονόητα. Κανένα έγκλημα και καμία ποινή χωρίς βάσιμες και επαρκείς ενοχοποιητικές ενδείξεις. Οι προϋποθέσεις επιβολής ποινών αλλά και τα πλαίσια ποινών πρέπει να αναθεωρηθούν με στόχο ένα σωφρονιστικό και όχι τιμωρητικό-εκδικητικό σύστημα.

Share our vision...Share on Facebook27Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Leave a Reply

Loading...
Skip to toolbar